Workation. Een aantrekkelijke arbeidsvoorwaarde

vliegtuigen boven kantoren

Goed personeel wil je behouden; simpelweg omdat talentvolle mensen belangrijk zijn voor je bedrijf. En maar al te vaak weggekaapt worden door concurrenten. En in de huidige arbeidsmarkt is het aantrekken van nieuw personeel niet makkelijk. Meer dan genoeg redenen om te zorgen dat je als werkgever je arbeidsvoorwaarden prima op orde hebt. Om zo die concurrenten voor te zijn, goede medewerkers te behouden en de beste mensen binnen te halen.

Dat hoeft niet altijd een hoger salaris of een grotere leaseauto te betekenen. Zeker voor de jongere generatie zijn andere voorwaarden belangrijk. Het is verstandig om voordat je de vacature zet of je zoekvraag op LinkedIn plaatst, stil te staan bij wat je je werknemer nu echt kunt bieden. Denk in dat kader ook eens aan de workation als onderdeel van het arbeidsvoorwaardenpakket.

Is een workation hetzelfde als een sabbatical?

Nee. Een sabbatical is langdurig onbetaald verlof. Een periode waarin niet gewerkt wordt en die vaak gebruikt wordt om een wereldreis te maken, een huis te verbouwen of een studie te volgen. Een workation, het woord zegt het al, is een combinatie van werk en vakantie. Het fenomeen wint steeds meer terrein en is niet alleen maar weggelegd voor freelancers. Ook werknemers ervaren het als een goede arbeidsvoorwaarde.

Hoe werkt het?

Drie weken naar Lissabon, en dan de dag starten met een paar uurtjes werken. Dan een uurtje luieren aan het hotelzwembad. Vervolgens voor borreltijd nog een uur mailtjes beantwoorden en dan de dag af te sluiten met een stadswandeling en een laat diner. Een workation is een beetje vakantie en een beetje werken. Klinkt ideaal, toch?

Om het voor alle partijen ook ideaal te houden, maak je vooraf wat afspraken met elkaar.

Hoe zit het met de werkplek en de bereikbaarheid?

Gaat je werknemer haar werk doen vanaf de hotelkamer of met de laptop aan het zwembad? Een paar dingen zijn in dat kader erg belangrijk. Dit zijn afspraken die je vooraf met elkaar maakt:

  • Laat je werknemer checken of er stabiel internet is of zorg zelf voor de juiste apparatuur om een goede internetverbinding mogelijk te maken.
  • Geef aan dat privacy belangrijk is. Het risico van een datalek ligt op de loer. Dus alleen werken met beveiligd internet.
  • Spreek af dat je werknemer haar laptop alleen openklapt op een ergonomisch verantwoorde werkplek. Je moet als werkgever namelijk zo optimaal mogelijk aan je zorgplicht voldoen. Ook in het buitenland.
  • Er is geen tijdsverschil tussen Nederland en Portugal. Maar zou de workation vanuit Bali zijn, dan is dat er wel. Continu bereikbaar zijn is juist niet de bedoeling, maar het is wel zaak goede afspraken te maken over bijvoorbeeld online aanwezigheid bij eventuele meetings. Het is eenvoudig om vooraf af te spreken dat je medewerker één of twee dagdelen in de week op gezette tijden bereikbaar is.
  • Zeker ingeval van een langere workation kunnen er fiscale aspecten zijn waar je rekening mee moet houden. Check dat ook vooraf.

Wat als je werknemer tijdens de workation ziek wordt?

Mensen kunnen altijd ziek worden. Is het een vervelende voedselvergiftiging, dan duurt dat een dag of twee, maar als het gaat om een langere periode, is het de vraag of jullie allebei (werkgever en werknemer) wel voldoen aan de re-integratieverplichtingen.

Zeker als de workation langer duurt dan een paar weken is het goed om vooraf afspraken te maken hoe je hiermee om gaat. Betrek daar de arbodienst bij. En als je verzekerd bent voor loondoorbetaling tijdens verzuim, is het ook raadzaam om het onderwerp workation aan te kaarten bij de verzuimverzekeraar.

Hoe zit het met het opnemen van vakantie en andere vormen van verlof?

Dat is natuurlijk niet anders dan hoe je het regelt als een werknemer in Nederland werkt. Maar zeker met een workation kan het zijn dat werk en vakantietijd door elkaar heen lopen en het niet meer helemaal duidelijk is welk etiket je waarop kunt plakken.

Spreek daarom vooraf goed met elkaar af hoe je het regelt met het opnemen van vakantiedagen. Je werknemer moet namelijk ook voldoende tijd krijgen om te herstellen van het werk en dus ook echt genieten van vakantietijd. Als werkgever wil je niet met een verlofstuwmeer blijven zitten.

Als je werknemer langer weg wil, is het opnemen van onbetaald verlof ook een optie. Dan ontvangt zij over die periode geen salaris. Maar dan spreek je ook niet meer over een workation; dan is het een sabbatical. Ook een aantrekkelijke arbeidsvoorwaarde voor veel mensen, overigens.

En nu?

Bied workations aan als extra arbeidsvoorwaarde. Maar blijf alert op het feit dat je werknemer met het gedeeltelijk opnemen van vakantie in combinatie met werken wel voldoende tijd krijgt om bij te komen van het werk en dus ook echt vakantie te genieten. Maak verder goede afspraken over de beschikbaarheid van je werknemer, het internet, de werkplek en de verwachtingen over de werkzaamheden.


Geen gedoe met personeel

Gefeliciteerd: je bedrijf groeit, je kunt het niet meer alleen en je moet personeel aannemen. Dat is best een stap. Zeker omdat er juridisch nogal wat haken en ogen aan zitten. Nu kun je voor die vragen terecht in dit praktische en voor de niet-jurist goed leesbare boek. Het geeft direct antwoord op de personele kwesties waar je mee worstelt. Ook zie je eventuele problemen eerder aankomen. Dat kan je veel gedoe, negatieve energie en uiteindelijk ook geld schelen. Zelfs als je al even aan de weg timmert als ondernemer, helpt dit boek je gedoe met personeel te voorkomen.