Waarom lukt het de ene ondernemer wél, en de andere níet om zijn bedrijf succesvol te laten groeien?

Afbeelding bij artikel van Femke Hogema

Voor het boek Fundament van Succes interviewde ik 15 zeer succesvolle ondernemers. Die interviews waren van onschatbare waarde voor het boek én ze zijn integraal terug te kijken voor de lezers van het boek. Een van de vragen die ik in ieder interview stelde was de vraag: Waarom lukt het de ene ondernemer wel, en de andere niet om zijn bedrijf te laten groeien tot een miljoen omzet of meer?

Ik verwachtte te horen dat het te maken zou hebben met: Sales. Marketing. Team. Een briljant idee. Processen. Visie. Strategie. Maar alhoewel dat zeker belangrijke factoren zijn – ze komen in het boek allemaal langs – was dat niet het antwoord wat ze gaven. Alle door mij geïnterviewde ondernemers zeiden: “Het heeft te maken met de mindset van de ondernemer. Wat de ondernemer (hij/zij) denkt, wat hij gelooft, hoe hij om gaat met emoties, zijn doorzettingsvermogen, creativiteit en zelfleiderschap; dat alles is bepalend voor zijn succes.”

We horen dat natuurlijk altijd, dat mindset zo belangrijk is. Het staat in alle managementboeken. Maar dat het voorbij de theorie ook daadwerkelijk door al die succesvolle ondernemers werd bevestigd, vond ik toch opmerkelijk.

Mindset is een breed en abstract begrip. Ik geef je een paar praktische voorbeelden die je vast herkent om aan te geven hoe belangrijk het is dat een ondernemer een sterke mindset ontwikkelt.

Beslis je snel genoeg?

Te lang dralen voordat je een beslissing neemt, eet kostbare tijd en hersencapaciteit op. Toch worden heel veel beslissingen veel te lang uitgesteld. We willen eigenlijk ‘nee’ zeggen tegen de uitnodiging om ‘even te sparren’, maar we vinden dat lullig en daarom parkeren we de vraag. We vinden een vraagstuk lastig, daarom laten we het mailtje dagen in onze mailbox hangen. Dit soort uitstelgedrag doen we niet één keer, maar tientallen keren per dag. Het te lang uitstellen van beslissingen kost tijd, geld en energie van de ondernemer zelf en zijn team. Door het uitstellen van beslissingen saboteren we ongemerkt ons eigen succes.

Zit jij of je emotie in de drivers seat?

Mensen zijn emotionele wezens. We denken dat we verstandig zijn en rationeel handelen, maar feitelijk wordt veel van ons handelen gestuurd door emoties. Een klant stuurt een mail waaruit blijkt dat hij ontevreden is over de afhandeling van zijn vraag. Jij hebt keihard gewerkt voor die klant en bent behoorlijk in je wiek geschoten dat hij dat niet ziet. Je mailt de klant vanuit die emotie terug. Dat hebben we allemaal gedaan, vaker dan eens. Dit soort discussies wordt zelden opgelost door het uitwisselen van emoties, en zeker niet via de mail. Wat nodig is, is dat je je eigen emotie parkeert, en het gesprek aan gaat met de klant. Daar vraagt zelfleiderschap. Hoe sterker jij als leider bent en hoe beter jij je emoties managet, hoe verder je komt met je bedrijf.

Wat geloof jij over jezelf en je bedrijf?

Je bedrijf kan nooit verder groeien dan dat jij als ondernemer groeit. Dat wat je gelooft beïnvloedt je emoties, je emoties sturen je gedrag en je gedrag bepaalt het resultaat wat je neerzet. Goede resultaten vragen dus de juiste acties en die vragen de juiste gedachten en emoties. Denk bijvoorbeeld aan een verkoopgesprek wat je hebt met de klant. Of het tarief wat je op tafel legt door de klant geaccepteerd wordt, hangt uiteraard af van de omvang van het probleem wat de klant heeft, en of hij gelooft dat jouw dienst of product dat probleem oplost. Maar de wijze waarop jij je product en prijs presenteert, is minstens zo bepalend voor het akkoord van de prospect. En wat jij gelóóft over je product, beïnvloedt je presentatie. Als je in staat bent je gedachten te managen, zul je meer bereiken.

Sterke ondernemer, sterk bedrijf

Mindset is het begin, maar natuurlijk is het niet genoeg. Jij bent degene die je bedrijf naar de volgende fase brengt. Om dat succesvol te doen, besteed ik in het boek Fundament van Succes aandacht aan nog 7 elementen: Waarde, Strategie, Missie & Visie, Marketing & Sales, Organisatie (Team, Systemen & Processen), Financiën & Juridische zaken en Duurzaamheid. Het boek gaat over de 8 elementen van De Ondernemingspiramide en de samenhang daartussen.


omslag Fundament van succes

Fundament van succes

Fundament van succes geeft jou als groeiondernemer het totaalplaatje en helpt je te bepalen op welk element jij moet focussen om de volgende stap te zetten. Het is een compleet handboek, maar tegelijkertijd heel persoonlijk en vol verhalen. Femke deelt haar eigen reis, en interviewde voor dit boek vijftien succesvolle ondernemers over hun reis. Al die verhalen inspireren, leiden tot nieuwe inzichten en geven energie.


Financiën voor zzp’ers

Om een gezond bedrijf te runnen hoef je geen financieel expert te zijn. Maar je moet wel de grote lijnen snappen. Zodat je de juiste vragen weet te stellen, kunt ingrijpen als het mis dreigt te gaan, een volwaardige gesprekspartner van de bank bent, financiële risico’s kunt inschatten en in belangrijke beslissingen ook het financiële aspect weet mee te nemen. Financiën voor zzp’ers geeft op een toegankelijke en praktische wijze inzicht in alles wat je als zzp’er moet weten om je bedrijf financieel gezond te maken én te houden.