Topsportmentaliteit in het bedrijfsleven

tennisbal

Durf je het aan om volledig in je kracht te staan?

In een wereld waarin de roep om een winnaars- of topsportmentaliteit steeds luider wordt, blijft het een uitdaging voor mensen met een open mindset, vrije geest en een onconventionele benadering om volledig zichzelf te zijn in de organisaties waar zij werken. Voor degenen die gedreven zijn en niet in hokjes passen, is het soms een ware strijd zijn om te kunnen presteren en volledig in hun kracht te staan. Vaak worden ze gezien als een bedreiging. Maar laat je niet van je pad afbrengen door anderen die je naar beneden halen. Dat is – heel in het kort – de boodschap van mijn boek ACE.

Als ik met ondernemers praat over een topsportmentaliteit, hoor ik vaak dat ze graag die mentaliteit zouden willen zien bij hun werknemers. En dat begrijp ik volkomen. Een topsporter staat ergens voor, is leergierig, wil presteren en kan presteren onder druk. Ze zullen altijd leveren. Maar is het bedrijf wel klaar voor zulke mensen?

Sterke persoonlijkheid

Ik ben twee keer aangenomen bij verschillende bedrijven omdat ze specifiek op zoek waren naar een ex-topsporter. “Topsportmentaliteit, jij gaat het verschil maken, Pauline,” werd er tegen mij gezegd. En dat deed ik, maar het resultaat was dat ik er ook weer heel snel uit werd gezet. Waarom? Omdat de managers en werknemers zich rot schrokken van mij en mijn persoonlijkheid. “Want ja, er komt wel iemand binnen,” kreeg ik al snel te horen. Ze waren eenvoudigweg niet gewend en ook niet klaar om met iemand te werken die een sterke persoonlijkheid heeft, weet wie ze is en waar ze voor staat.

Ik ben iemand die afspraken nakomt en als de ander dat niet doet, wijs ik daar netjes op. Ik ben iemand die presteert en harder gaat dan de rest van het bedrijf. Ik ben iemand die ondermijning of manipulatieve spelletjes doorziet en niet accepteert, en daar anderen mee confronteert. Vanuit de werknemers kwam er veel weerstand. Beide eigenaren kozen de makkelijke weg en ik lag er dus vrij snel uit (hoewel ik eigenlijk nog niet eens op volle kracht was gekomen, maar dat terzijde). Dus werkgever, realiseer je goed wat je in huis haalt met zo’n winnaarsmentaliteit!

Voor elkaar door het vuur

Maar laten we teruggaan naar de managers en werknemers. Wat zegt hun weerstand tegen mij eigenlijk over hen? Waarom vinden ze het zo moeilijk met een topsportmentaliteit om te gaan? Daar ligt de uitdaging, en daar valt veel winst te behalen. Als zij de juiste tools krijgen om een sterke persoonlijkheid te ontwikkelen, te weten waar ze voor staan, zelfvertrouwen uit te stralen en hun volledige potentieel te benutten, dan ontstaat er een geweldig team van mensen die voor elkaar door het vuur gaan! Succes gegarandeerd!

Niet voor iedere organisatie

Ook bij het geven van topsportmentaliteitstraining stuitte ik op obstakels. Bij een van de grootste cosmeticabedrijven van Nederland trainde ik aanstaande managers, de uitverkoren talenten van het bedrijf. Ze vroegen me om hen de topsportmentaliteit bij te brengen. In een uitgebreid voorgesprek en met mijn boek gaf ik duidelijk aan wat mijn training inhield en waar ik voor stond. Ze gingen ervoor. “Doe jouw ding,” zeiden de managers van de academie tegen me.

Op de dag van de training, tijdens mijn introductie, benadrukte ik het belang van authenticiteit, het durven tonen van kwetsbaarheid en het najagen van passie en droomdoelen. Iedereen stelde zich voor en ik gaf het voorbeeld door iets persoonlijks te delen waarin ik me kwetsbaar opstelde en mijn doelen aangaf. Dat zorgde ervoor dat iedereen zichzelf durfde te zijn en persoonlijke dingen durfde te delen, inclusief het uitspreken van hun ambities en passies. Uit al deze interacties bleek dat geen van de vijftien vrouwen hun toekomst zag binnen het huidige bedrijf! De twee vrouwen van de academie vielen compleet van hun stoel. Het was een bijzondere en waardevolle dag, maar uiteindelijk kreeg ik te horen dat dit niet de bedoeling was en vroegen ze me om de volgende keer meer oefeningen te geven, zoals rollenspellen en andere winkelgerichte activiteiten. Vriendelijk bedankte ik voor hun voorstel, omdat dit bedrijf totaal niet past bij de topsportmentaliteit.

Durf te zijn wie je bent

Of je nu een team leidt, samenwerkt met collega’s of je eigen bedrijf runt, de weg naar succes begint bij het durven zijn van wie je werkelijk bent. Dus sta op, omarm je eigen kracht en laat je inspireren door degenen die de moed hebben om hun authentieke zelf te zijn. Mijn boek ACE is er om je te begeleiden op jouw reis naar succes, waarbij je niet alleen presteert, maar ook anderen empowerment biedt. Wees niet bang om anders te zijn en je unieke persoonlijkheid te omarmen. Juist door jezelf te zijn, inspireer je anderen om hetzelfde te doen. Dan zullen mensen niet langer schrikken, maar juist in hun kracht staan, prestaties leveren en anderen empoweren!

Met ACE zetten we de stappen naar een bedrijfscultuur waarin iedereen volledig tot bloei kan komen.

Game, set en match!


ACE

In ACE coacht ex-topsporter Pauline Mulder je naar het hoogste level. Onder haar bezielende leiding ontwikkel je een ijzersterke topsportmentaliteit. Zodat jij, net als topsporters, het hoogst haalbare kunt bereiken en de beste versie van jezelf kunt worden. Dit boek leert je om kansen te creëren én te pakken. Het laat zien hoe je tegenslagen gebruikt om sterker te worden, lef te tonen. Pauline geeft je de allerbeste tips en trucs en gebruikt haar persoonlijke verhalen uit de topsport- en zakenwereld om je te empoweren. Met dit boek heb je alles in handen om jouw wedstrijd te winnen.