Hoe ga je om met schokkende gebeur­tenissen in het leven?

Afbeelding lotusbloem

Het hoort bij het leven, zeggen ze: tegenslagen. Een ontslag, scheiding, ongeluk, ziekte, het verlies van een naaste. Allemaal impactvolle gebeurtenissen die je wereld (tijdelijk) op zijn kop zetten. Je kunt ze niet voorkomen en zelden veranderen. Het enige waar je invloed op hebt, is de manier waarop je ermee omgaat. Het helpt als je niet alleen ‘de put’ ziet waarin je zit, maar ook de bron die daarin te vinden is voor jouw persoonlijke groei en ontwikkeling. In de nieuwe podcastserie Het mooiste uit de put halen gaat psycholoog Jesse Jacobs met haar gasten hierover in gesprek.

Door de tegenslagen in haar eigen leven en de ervaringen in haar coachpraktijk heeft Jesse Jacobs veel inzicht gekregen in de helpende en helende principes bij schokkende gebeurtenissen. Zij schreef er het boek Het mooiste uit de put halen over dat in 2022 verscheen. Met haar persoonlijke verhaal, achterliggende theorie, herkenbare voorbeelden en prachtige gedichten vormt het een uniek coach- en reflectieboek.

Podcastserie

In de gelijknamige podcastserie gaat Jesse met verschillende gasten over de groeiprincipes uit haar boek in gesprek. Met schrijfster Carlie van Tongeren over het seksueel grensoverschrijdend gedrag in haar tienerjaren. Met psycholoog Elsbeth Kuysters over de zelfdoding van haar enige kind Sara en over haar ervaring dat rouw voor haar de achterkant van liefde is (en vice versa). En met cabaretier Jaap Bressers over het duikongeluk dat bij hem een dwarslaesie veroorzaakte en over het ‘Carlos-momentje’ als betekenisvol leermoment.

Hoe hebben zij hun worstelingen kunnen gebruiken als bron voor persoonlijke groei? Wat adviseren zij wanneer je in de put komt te zitten? En (hoe) is het hen gelukt om het mooiste uit de put te halen? De gasten in haar podcastreeks hebben in elk geval één ding met elkaar gemeen: zij hebben allemaal een impactvolle én bepalende gebeurtenis in hun leven meegemaakt die hun levens sterk hebben beïnvloed.

Groeiprincipes

In zowel haar boek als de podcast-serie staat Jesse stil bij een vijftal groeiprincipes. Deze principes helpen je om te begrijpen wat er met je gebeurt bij tegenslag en daarvan te leren om ‘het mooiste uit de put te halen’. Voor de gasten van Jesse geldt dat zij een schokkende gebeurtenis hebben ervaren die destijds hun leven zo heeft ontwricht dat ze mogelijk nooit meer uit de put zouden komen. Toch is dat bij hen op geen enkele manier het geval geweest. Ieder heeft op zijn of haar eigen wijze de tegenslag doorleefd en is daarmee een inspirerend voorbeeld voor anderen geworden.

Persoonlijke portretten

De gesprekken in Jesses podcastserie zijn buitengewoon intieme en persoonlijke portretten geworden van de reis die haar gasten hebben afgelegd om te komen waar zij nu staan. Stuk voor stuk verrijkend voor de luisteraar, ook als je zelf niet direct een dergelijk impactvolle gebeurtenis hebt meegemaakt.

De eerste podcastaflevering met Carlie van Tongeren is vanaf nu te beluisteren via de bekende podcastkanalen, zoals Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts, of beluister de podcast via www.jacobstraining.nl. In mei volgt het gesprek met Elsbeth Kuysters en in juni met Jaap Bressers.


omslag Het mooiste uit de put halen

Het mooiste uit de put halen

Jesse Jacobs heeft – door de tegenslagen in haar eigen leven en de ervaringen in haar coachpraktijk – inzicht gekregen in de helpende en helende principes bij dit soort schokkende gebeurtenissen. In Het mooiste uit de put halen legt zij deze principes uit en reikt zij jou daarmee een uniek en inspirerend coach- en reflectieboek aan, dat je helpt om in moeilijke tijden weer rust, richting, perspectief en houvast te krijgen.

Het boek is voor iedereen die in het leven te maken krijgt met tegenslagen en voor professionals die hun cliënten willen helpen het mooiste uit de put te halen.