Het geheim van ondernemen met vrijheid

achter het stuur

Toen ik bijna 30 jaar geleden startte met ondernemen als jurist/consultant en mede-eigenaar binnen Nunes Juristen & Bedrijfsadviseurs, dacht ik dat ik koos voor veel vrijheid. Vrijheid om te doen wat ik wil, wanneer ik wil, hoe ik het wil en ga zo maar door. Maar met het succes van het bedrijf kwam ik er al snel achter dat die vrijheid ver te zoeken was.

Door de groei van Nunes Juristen & Bedrijfsadviseurs hadden we op een bepaald moment een team van tien personen. Hierdoor kregen we meer klanten, moesten we steeds meer processen inregelen, vaker overleggen en ontstond er steeds meer drukte. Toen we nog met drie ‘man’ waren, konden we makkelijk afstemmen en snel beslissen. Bij het spreekwoordelijke koffiezetapparaat, zeg maar. Maar toen het bedrijf groeide, werd het doorhakken van knopen een hele uitdaging en verloor ik steeds meer vrijheid.

“Nog even koffie halen”

Ik organiseerde vergaderingen om te overleggen en beslissingen te nemen, onder andere over hoe we in de toekomst wilde werken. Überhaupt iedereen op hetzelfde moment in dat overleg krijgen was op zich al een behoorlijke uitdaging, maar goed, dat lukte nog wel. Dinsdagochtend 10.00 uur werd het vaste moment voor dat overleg. Ik zat dan in onze vergaderruimte te wachten en om 10.02 uur kwam de eerste binnen, de volgende rende om 10.05 binnen met de opmerking “Ik moest nog even koffie halen”, en de laatste kwam pas om 10.10 uur met het excuus “Ik kreeg nog even een belangrijk telefoontje”. Je snapt wel dat ik inmiddels al behoorlijk geïrriteerd was. En dan moesten we nog beginnen.

Ik opende de vergaderingen en gaf uitleg over wat de plannen waren. Daarna wilde iedereen zijn mening geven. Dus je snapt wel: dat kost veel tijd. Meestal kon ik pas anderhalf uur later de vergadering afsluiten en hadden we met veel pijn en moeite wat beslissingen kunnen nemen. Ik voelde me moe en energieloos. Dit soort overleggen waren niet effectief en mijn tijd werd volledig door dit soort zaken opgeslurpt. Ik besefte dat dergelijke meetings mijn vrijheid enorm beperkten.

De ondernemersvalkuil

Ik vroeg me af hoe ik dit kon veranderen, want ik merkte aan alles dat ik dit niet wilde. Dus hoe mooi het succes van het bedrijf er aan de buitenkant ook uitzag, van binnen was ik niet blij. Ik was het werkpaard, de sluitpost, het duizenddingendoekje geworden. Want ja, het was mijn bedrijf dus ik was samen met mijn partner overal verantwoordelijk voor. Ik zat vast in de ondernemersvalkuil.

Gelukkig heb ik dit kunnen doorbreken. Ik ben nu nog aandeelhouder bij Nunes Juristen & Bedrijfsadviseurs, maar werk niet meer IN het bedrijf. Dit bedrijf werkt VOOR mij. Ik heb ontdekt hoe ik mezelf misbaar kon maken waardoor ik weer ruimte en vrijheid kreeg als ondernemer. En dat gun ik iedere drukbezette ondernemer, daarom heb ik er een boek over geschreven.

Ondernemen vanuit de driver’s seat

Door de tijd en ruimte die ik gecreëerd had, zocht ik een nieuwe uitdaging. Het bloed kruipt immers waar het niet gaan kan, dus startte ik een nieuw bedrijf, Identief. Een bedrijf dat ondernemers helpt met de worsteling die ik zelf heb ervaren: loskomen van alle rompslomp van je bedrijf. Zodat het bedrijf zelfstandig kan draaien en de ondernemer misbaar wordt. Een bedrijf dat vrijheid geeft in je ondernemerschap en leven! Vrijheid op allerlei vlakken, zowel in je zakelijke als persoonlijke leven.

Ik weet dus wat het geheim is van ondernemen met vrijheid. Dit geheim is dat je gaat ondernemen vanuit de Driver’s Seat. Interessant? Lees dan mijn boek Driver’s Seat. Want hierin heb ik uitgewerkt hoe je dit doet.

Ik wens je veel vrijheid!


Driver’s seat

Ontdek als gedreven mkb-ondernemer de ultieme vrijheid met het revolutionaire boek Driver’s Seat! Speciaal geschreven voor ondernemers die het echt anders willen doen en af willen van die constante druk. Het boek reikt concrete oplossingen aan voor ondernemers die hun bedrijf om zichzelf heen hebben gebouwd. Met zeven krachtige stappen laat Antoinette Nunes zien hoe je de touwtjes weer in handen neemt, zodat er meer balans in je leven en ondernemerschap komt, en je bedrijf zelfstandig én waardevoller wordt.