De relatieschijf van vijf

afbeelding bij artikel Angèle Nederlof

De schijf van vijf is een aanbeveling op het gebied van voeding. Je kent het waarschijnlijk wel. Afwisseling in je voedingspatroon is nodig. Wat je precies op tafel zet is persoonlijk. Dat geldt ook voor je relatie. Je geeft op jouw unieke manier vorm aan je liefde voor de ander. Maar alle aspecten moeten wel aan bod komen. Anders ontstaat een zaken huwelijk.

Soorten gesprekken

De meeste mensen kennen vanuit hun werk verschillende gespreksvormen. Managers leren een slecht-nieuwsgesprek voeren of een motivatiegesprek. Werknemers ondergaan jaarlijks een functioneringsgesprek en ouders kennen het 10-minutengesprekje op school.

Wat ons is opgevallen is dat partners ook verschillende gesprekken voeren. Andere dan op het werk, natuurlijk. Partners zijn zowel huisgenoten, als collega’s, maar ook intieme vrienden. In dit artikel zetten we vijf soorten partnergesprekken op een rij. Ga eens na welke je vaak op tafel zet en welke ingrediënten je mogelijk vergeet.

Je relatie op de rails krijgen

Het blijkt dat een heldere indeling koppels enorm helpt om de dagelijkse omgang beter op de rails te krijgen. Het is namelijk niet zo dat de een altijd een bepaald gesprek wil en de ander nooit. Het is meer dat de een gaat drammen en de ander op de rem gaat staan. Zo blokkeren beide partners de noodzakelijke gesprekken.

Nadat we hier als relatietherapeuten jarenlang mee hebben gewerkt, maakten we overzichtelijk  schema van vijf soorten gesprekken. Met ieder een eigen doel en een specifieke manier  om dit gesprek te beginnen en af te ronden. In ons boek: Praten Lucht Op hebben we dit verder uitgewerkt.

Welke gesprekken zijn nodig?

Voordat je om de tafel gaat zitten, is het goed het eens te zijn over het soort gesprek. Doe je dit niet, dan krijg je een verwarrende discussie die alle kanten op vliegt. Niet ieder gesprek is hetzelfde. Het maakt nogal uit of je wilt praten over het verlies van je moeder of behoefte hebt over de vakantie te overleggen. Een discussie over de Brexit heeft een ander karakter dan dat je vertelt over een boek dat je heeft geraakt.

Het volgende schema geeft een overzicht van de soorten gesprekken.

Soort gesprekDoelSprekenLuisteren
OverleggenSamen een besluit nemen; zoeken naar een compromisEen plan of idee voorleggenInhoudelijk Empathisch
OplossenEen probleem verhelpen; zoeken naar de beste oplossingVoorstellen doenInhoudelijk
Praktisch
DelenJe binnenwereld uitenJe gevoelens verwoordenMeeleven
VerdiepenZelfkennisJe gevoelens/denkbeelden ontwarrenSamenvatten
Spiegelen
DiscussiërenJe mening aanscherpenUitspreken wat je ergens van vindtInhoudelijk

Hoe kun je een gesprek bijsturen?

Voordat je in een gesprek belandt waar je niet op zit te wachten, kun je afspreken welk gesprek de bedoeling is. Dat bijsturen hoeft niet ingewikkeld te zijn. Enkele bijstuur-uitspraken:

  • Zullen we even overleggen over het zakgeld van Joris?
  • Sorry, er moet me eerst iets van het hart. Ik wil het alleen maar even vertellen, oké?
  • Ik zit nog met mijn hoofd bij mijn werk. Kunnen we straks even bijpraten?
  • Ik weet niet wat tegen Herman moet zeggen. Heb jij een idee?

Dit zijn voorbeelden van hoe je onderwerpen op de kaart zet en hoe je impliciet aanstuurt op een bepaald gesprek. Soms is bijsturen nodig om niet in een ruzie terecht te komen. Want als de een klassieke muziek speelt en de ander jazz valt het orkestje al snel uit elkaar. Ga dus niet door elkaar heen toeteren. Dan eindigt het gesprek in mineur. Denk aan de schijf van vijf. Zorg voor afwisseling en gezonde voeding. Niet iedere dag patat met mayonaise.


Praten Lucht Op

In Praten Lucht Op belichten relatietherapeuten Angèle Nederlof en Sjaak Vane vijf soorten gesprekken die regelmatig gevoerd moeten worden om te voorkomen dat je relatie doodbloedt. Ze geven tips en doen suggesties om gesprekken in goede banen te leiden. Welk soort gesprek is voor jou op welk moment belangrijk? En hoe pak je zo’n gesprek aan? Het boek sluit af met het ‘Praten Lucht Op’-programma. Daarin wordt op een rijtje gezet welke contactmomenten voor een relatie cruciaal zijn. En er worden gespreksonderwerpen aangedragen waarmee je direct aan de slag kunt.